Dibujos pueblos de Valencia. Lámina con una ilustración en acuarela de Almoines municipio de la comarca de La Safor Comentarios
Compartir

Almoines

2.500 habitants • 2km • Almoiner, almoinera

Almoines està situat al centre de l’Horta de la Safor. El terme és totalment pla i solcat per l’oest pel riu Serpis, que a l’extrem sud-oest (al Real de Gandia) reb les aigües del riu Vernissa. El seu topònim significaria en àrab “jardí” o “casa amb hort”.

Una làpida trobada al seu terme dona fe del pas dels romans, però l’origen del poble és musulmà. Després de la conquesta fins al 1500 fou propietat dels Díxer que a causa dels deutes es van veure obligats a vendre-la a la duquessa de Gandia, Maria Enríquez, passant Almoines a formar part de les possessions de la família Borja. El 1574 es va convertir en parròquia independent sota l’advocació de Sant Jaume, tenint com annexes el senyoriu de Morera i Benieto, avui despoblats del terme de Gandia. Fins al segle XII era un important centre productor de sucre. Les 120 famílies de moriscos que hi havia en 1609 foren expulsades pel decret de Felip II. El 1611 fou repoblada amb carta pobla similar als pobles de les contrades, però fins segle i mig després no recuperà la seua població. La gran quantitat de fulla de morera que s’hi produïa va fer que en 1848 s’hi instal·lara la fàbrica de seda de Lombard.

Al poble podem trobar l´església de Sant Jaume Apòstol, del segle XIX i estil neoclassic, bastida sobre una d’anterior. La Fàbrica de seda Lombard, de 1848, mostra de l’arquitectura industrial del segle xix. El Nucli Antic, estructurat al voltant de la plaça Major, amb arquitectura típica de la comarca.

Compartir en facebook

EL AUTOR
Marroiak (aka Bernat Moreno) es un artista valenciano nacido en la isla de Tenerife, se ha especializado en ilustración de viaje y paisajes aunque también desarrolla proyectos relacionados con la artesanía y la permacultura.

Recibe la revista digital gratuita Sígueme Descentraliza
Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *